top of page
Søg
  • Forfatters billedeNORDICA Live Magazine Live Is Real

PRIMORDIAL


Som Lazarus, der vækkes fra graven eller fugl Fønix, der spreder sine vinger over klipperne, introducerer Primordial og “Nemtheanga” sig selv i en storslået, næsten apokalyptisk iscenesættelse på Vegas lille scene.

Denne koncert på Vega, fredag den 24. september, var ud over det sædvanlige, fuld af gode riffs, atmosfære og kærlighed til musikken.

photo: Savas Karakaplan

PRIMORDIAL all rights reserved Savas Karakaplan

SLÆGT

Mens opvarmningsbandet Slægts hurtige og aggressive lyd stilner hen og koncertsalens headbangers hviler deres nakker, med en kold øl i hånden, forvandles stemningen i den tætpakkede sal i Lille Vega til noget der ligner en katedral, der venter på at klokken slår og ceremonien kan begynde.

Klokken 22.00 går tæppet op og Alan Averill eller Naihmass Nemtheanga, forsangeren for det irske band Primordial, begynder at synge “Where Greater Men Have Fallen”. Han står med ryggen til publikum og med mikrofonstativet i hånden, som sin forlængede arm. Scenen er sat.

Nemtheanga leder tankerne hen mod Lazarus, da Jesus vækkede ham fra graven. Han er iklædt laset tøj, med strimler af linned viklet om sig selv og et klæde om hovedet. Hans ansigtsudtryk understreges af sort og hvid maling. På scenen opføres et diabolsk teater med halshugning, overskæring af pulsårer og hjerter, der bliver flået ud med de bare næver.

Det guddommelige og det sataniske går hånd i hånd gennem okkult og religiøs symbolik. Myten om Fugl Fønix, der brændte sig selv i sin rede, men genopstod af sin egen aske og rejste sig højt på himlen, synes at passe ind denne fortælling, og måden Naihmass Nemtheanga lader sig blive hyldet af publikum.

Nemtheangas aggressivitet og stil står i stærk kontrast til resten af bandet, der bortset fra lyden, er en neutral del af scenen. “Bandet bakker deres forsanger op, ser det ud til”, siger en gæst der oplever Primordial live for første gang.

Nemtheangas guddommelige stemme har magt, og den magt hersker han over og dominerer til mindste detalje. I de næste to timer spiller Primordial utrætteligt, i en uovertruffen præstation, både hvad angår vokal og performance. De har endda energi til et ekstranummer.

Primordial er et unikt band med unik lyd. Kombinationen af keltiske musikalske traditioner og black metal darkness, samt Nemtheangas inderlige, smertende og episke outcry, skaber en særlig stage stemning i koncertsalen uden sammenligning.

Som publikum bliver man suget inde i Primordials følelsesladede og vemodige univers i et væk.

Primordials sammensmeltning af Doom, Keltisk, Folk og Black Metal, gør bandet til noget helt særligt. Under ”Babel Tower" kan man høre Doom Metal i begyndelsen mens salen holder vejret til de ubeskriveligt smukke og rørende toner af Micheál O'Floinn’s guitarsolo i slutningen. Netop rørende er Primordials lyd. Sammensmeltningen af genrer kommer til udtryk i deres næsten tribal trommeslag og akustiske guitarlyd, blandet med kick-ass riffs.

Det er med storhed, at deres sange omhandler myter og menneskelighed eller menneskehedens fald og triumfer. Primordial er bestemt værd at opleve live, uanset om man lytter til deres plader eller ej.

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page